2013. április 3., szerda

FengShui: A Föld elem
A kínaiak is szeretnek jelképrendszereket használni a jobb megértés végett és azokat az emberek által ismert elemekhez, dolgokhoz kapcsolni.

A  Föld a feng shuiban, a biztonságnak, a tartósságnak, az óvatosságnak, az odaadásnak és a kényelemnek a jelképe Az élőlények önzetlen táplálását is jelenti.
A Föld az élet minden területén segíti a rajta élőket. Ezért lett a föld mint elem és energia, a kapcsolatok, az odaadás és a szerelem jelképe, a kínai filozófiában és a feng shui logikájában is.
Kép: astrology.com

Muszáj megérteni az alapelvet, a logikát, mert csak abban az esetben lesz képes bárki a kapcsolatok és a szerelem területét saját törekvéseinek, céljainak megfelelően átalakítani, alaposabb feng shui tudás nélkül is.

A föld elem energiája:
- Befogadó, mert bármit befogad, jótékonyan elfed, betakar. A belé ültetett magok bölcsője, az elpusztult dolgok eltemetője.
- Állandó megújulásra képes, kifogyhatatlanul, önzetlenül táplál embert és állatot.
- Természeti kincseiből házakat építhetünk, a nagy hidegekben melegedhetünk, szerszámokat készíthetünk. Ezek mind a biztonságunkat a védelmünket szolgálja.

A kapcsolatokban és a szerelemben, a kínaiak az előbb felsorolt tulajdonságokat tartják fontosnak, ezért jelölik a föld elemmel ezt a területet.
A hozzárendelt délnyugati irány sem a véletlen műve. Ugyanis az évszakokban az őszt, az indián nyarat jelenti. Nem az öregséget!!  Ami szüretelést, vigasságot, örömet, a társas kikapcsolódást, az együtt ünneplést jelenti. A kapcsolatoknak is ez a célja.

Amilyen hatás a valós életben ér egy elemet, olyan hatásokkal igyekszik befolyásolni a Feng Shui, az adott jelképpel felruházott energiát.

Az elemek egymásra hatása.
Az elemek körforgását mindenki ismeri: víz, fa, tűz, föld, fém. Ezek egymás után sorban erősíti egyik a másikát.
Az egymás rombolása vagy a másik elemen való uralkodás, gyengítő hatású.
Egy elem akkor tud uralkodni a másikon, ha valamelyik elem legyengült, gyenge.Vannak olyan dolgok, amelyek a föld elem energiáját  kedvezőtlenül befolyásolják, gyengítik vagy a föld energiája hat rájuk kedvezőtlenül.
Kép forrása.

Productive = segítő, létrehozó kapcsolat.
Destructive =  romboló, támadó, elpusztító kapcsolat.
Weaken = barátságosan gyengítő, a túlzott energiát levezető kapcsolat.



 A túlzott fém elem használata nem kedvező egy hálószobába. Először is azért, mert a hidegségével, erős jang energiájával, nem kedvez a meleg meghitt hangulatnak. Képzeljünk el egy olyan hálószobát, ahol minden fehér vagy világosszürke, acélkék, és csupa fém.

Ha valakinek fém ágya van, akkor az ágyneműje, vagy a szoba más dekorációja tartalmazzon víz jellegű színeket,( világos kék) de csak módjával. Használjanak égetett kerámiából való gyertyatartót... stb. Így jelen lesz a föld elemet támogató tűz és a fém elem túlzott energiáját megcsapoló víz.

Pirosat és a vöröset semmi esetre sem. Ez a két szín nincs harmóniában a fém energiával.. Ennek okán, zavart okozna a hálóban tartózkodók kapcsolatában.

Ha kis mennyiségben fordul elő a víz elem,  azt a föld képes korlátozni.  A nedvesség megvédi a földet a kiszáradástól, termékennyé teszi.Ezért a föld elemnek a víz elemből van a haszna, a pénze.
A sok víz viszont maga alá temeti a földet. Ezért nem használunk sötétkék ágyneműt, de világoskéket lehet. Nem használunk akváriumot, csobogót, tengerekről, folyókról képeket, a hálószobában.

A fa elem képes megkötni a futóhomokot. De a sok növény,  kiszívja a tápanyagot a földből. Ezért kell a kertekben és a cserepes növényeknél is időnként tápanyagokat juttatni a földbe, illetve a virágcserépbe.  Ha szerintünk a meghitt hangulathoz szükség van a növényekre, akkor színes kerámia  cserépben, nyugodtan díszíthetjük vele a szobát. De kettőnél több nem ajánlatos, a "futóhomok" megkötésére. :))

 A tűz elem erősíti a föld elem energiáját. De ahogy a többi elemből sem jó a túl sok, ezért a tűz elemmel is csínján kell bánni. Először azért, mert igen erős jang energiát képvisel. Tévedés ne essék, mert ebben az esetben nem potencia növelő.Sokkal inkább a nyugtalanságot és az agressziót képviseli. Állj meg egy vörös kapu előtt! Tuti, hogy szívdobogva mész be rajta, már ha lesz kedved bemenni.
Kínában is beleestek a tűz elem túlzott használatának a csapdájába!!
"A császári család menyegzői szobája a pekingi Tiltott Városban szintén vörösben és aranyban pompázott. Itt töltötte nászéjszakáját Pu Ji, az utolsó kínai császár is. Pu Ji önéletírása szerint a mindent ellepő vörös szín látványa olyan nyomasztó hatással volt rá, hogy a szomszéd terembe menekült, teljesen magára hagyva ifjú feleségét." Forrás: A vörös Kína.

A föld elem használatára is ugyanaz vonatkozik, mint amit már elemek kapcsán leírtam. A hálószobába, a mértékletes használata javasolt. Ha túl sok van belőle, akkor nyomasztó, álmosító, potencia csökkentő  Ez ugye nem szerepel a  terveinkben.:)

Az elemek harmonikus és logikus használatáról, a lakást, benne a hálót díszítő tárgyakról, majd később lesz szó.


A bódító virágillat
De nem csak az elemek egyensúlyára figyelünk a hálóban. Van ugyanis egy másik jelképrendszer, amit  szintén nem hagyhatunk figyelmen kívül.
Mint ahogy a kártyalapoknak, ezeknek is meg van a saját jelentésük, amelyeket megtalálunk a hagyományokban, a képzőművészeti alkotásokban.

Ilyen pl: a vágott virág. Amely idegen fiatal nőt jelképez, aki mint a friss illatos virág elbódítja illatával azt aki a közelébe megy.
 A kép forrása


A hálószobába:
Nem javasolt  idegen nők és férfiak képe a hálóban, kivéve ha az ott lakónak az a vágya, hogy minél több kalandban legyen része.
Vallási jelképeket és ilyen irányú képeket sem helyezünk el a hálóban, ahol esetleg hancúrozni, szerelmeskedni fogunk. Főleg nem a kereszten kínhalált szenvedett Jézust, vagy az utolsó vacsorát ábrázoló képet fogjuk a szoba falára vagy az ágyunk fölé akasztani.
Nem tesszük ki Napóleon, de más hadvezérek, királyok képeit, semmilyen honfoglalást, vagy csatajelenetet ábrázoló műremeket, ha nem egyedül használjuk a hálószobát.  Senki nem akar egy zsarnokot, egy uralkodót, vagy esetleg viharos veszekedéseket a családban



Víz a hálóban, a biztonság hiányát, az eltávolodást, a válást jelképezi. Ez eléggé egyértelmű, ha meggondoljuk, hogy a víz nem marad egy helyben, hacsak palackba nem zárják. :)
Különben minden akadályt kikerül, vagy kitölt és  folyik tovább. Nagyon hasonlít az olyan partnerre, aki előtt nincs akadály. Állandóan új és újabb kalandokat keres..





Ha valaki szeretne a hálószobájában kínai jelképeket használni, semmi baj, amennyiben nem a pénzről szólnak, és kerámiából vannak. Pl. egy kerámiából készült mandarin kacsa pár, az elfogadható, ha valakinek ez jelenti az összetartozást és a hűséget.
Itt jegyzem meg, hogy a hálóban minden párosával legyen, ha van párunk. Ha még nincs nem baj, akkor majd a lakás többi részében fogunk azzal foglalkozni, hogy bevonzzuk az életünkbe, a várva várt szerelmet.

Rossz megoldás a hálószobát energetizálni akkor, amikor valaki egyedül él!!!
Ennek csak annyi lenne az eredménye, hogy naponta szembesülne a magányosságával. Rögzítené sőt megerősítené a mostani társtalanság állapotát. Aki egyedül él, úgy rendezze be a hálószobáját, ahogy neki kényelmes, mással nem kell foglalkoznia.
Nem csak a hálószobában van rá alkalom, hogy bevonzzuk az életünkbe a másik felünket. Sőt, van olyan eset, amikor a hálószoba egy olyan területen helyezkedik el, amelyet jobb, ha nem erősítünk.







1 megjegyzés:

  1. Szia


    Nekem a konyhába és a wc -be( ami mellesleg többletterület) van a Dny rész( íránytű szerint),itt nem tudok szimbólumokat kitenni, mit tegyek, hogy erősitsem ez a területet??

    VálaszTörlés