2012. június 11., hétfő


Mit tanultál a háromlábú békáról? 

Kezdjük az elején. Mit mondanak, hogy hova tedd?
- A bejárati ajtóból nézve, átlósan a bal sarokba, - jól mondom? Jól.
Ezt javasolja neked a fengshui tanácsadók többsége, és ezt az unalomig ismételt mondatot olvasod az összes fengshuis oldalon.

Háromlábú a báguán
Háromlábú a báguán

Melyik területre tegyem? Hát a gazdagság területére! - hangzik a válasz. Persze úgy, hogy közben befelé nézzen, mert csak akkor vonzza be a pénzt..

Próbáltad már? Ha a sarokba teszed, mint ahogy azt javasolják, akkor szegény békádat a fal felé kell fordítanod ahhoz, hogy befelé nézzen. Ha nem így teszel, akkor kifelé, az ajtó irányába nézne.


Már pedig a béka a fengshui tanácsadók szerint nem nézhet kifelé! Mivel akkor nem befelé, hanem kifelé áramoltatja a pénzt. Jön a dilemma... Akkor most hova tegyem, hogy legyen pénzem?
Egy valóban valódi, a tényleges ősi tudással rendelkező fengshui mester, a háromlábú békát meg se említené, a használatát egyáltalán nem is javasolná!!
Elkezdtem tanakodni ezen a "nyugatiaknak" szánt, lebutított szimbólumon. Nézem a háromlábú jelképét, és nem tudom eldönteni, hogy a szájában levő pénzt most kiadja abból a mennyiségből ami a gyomrában van, vagy amin ül, vagy esetleg benyeli a pénzemet? Amennyiben lenyeli, akkor a gyomrában tárolja addig, ameddig a természet törvényeit követve, testének a hátsó nyílásán keresztül meg nem szabadul attól amit lenyelt?
Ebben az esetben könnyen elképzelhető, hogy mit kapok a pénzemért! :)
De félre az okoskodással, a "pénzes béka legendája" egyértelműen megvilágítja a béka jövedelmező, gazdagságot hozó, eredeti használatának a módját.
Jöjjön a legenda!


A pénzes béka legendája


Liu Hai Chan, más néven Liu Hai az Öt dinasztia korában (907-960) élt, a mai Peking térségében. Valójában taoista szerzetes volt. Nevében a Chan szó kínaiul "varangyot" jelent.(forrás:CRI online)
A taoista kolostorok sok varázslatos, spirituális titkot ismernek. A mai napig is ezekkel a módszerekkel gyógyítanak. Tudásokat felhasználják a fengshui-ban, és felkérésre más gyarapodást, jómódot elősegítő praktikákban. De térjünk vissza a "Varangy" (Chan) nevű szerzetes legendájához.

Ez a monda bemutatja, hogy egy "Varangy"(Chan) nevű szerzetes, milyen rafináltan alakította át az egyszerű varangyot, "pénzt gyártó varanggyá". Kínában nem különböztetik meg a békát a varangytól. Ők mind a kettőt varangynak nevezik. A történet leírásában, én a béka szót fogom használni.

Aki kitalálta a gazdagságot hozó békát.
Liu Hai békája.
A legenda szerint: Liu Hai tudta, hogy egy béka él a kútban. Támadt egy ötlete, hogyan tudna pénzt csinálni a béka segítségével. Fogott egy madzagot, amire több pénzérmét felfűzött, és az egyik végét bedobta a kútba. A béka bekapta a pénzes madzagot. Ekkor Liu Hai a madzag segítségével, hirtelen kihúzta a békát a kútból.
Ettől a pillanattól kezdve, Liu Hai a békával járta az országot. Amerre járt Liu Hai nagy hangon kiabálni kezdett:
- Ez a béka ami a madzagon van, nem tojásokat "szül" hanem pénzt! Itt van a bizonyíték! Nézzétek csak!
Az emberek köré gyűltek, és tágranyílt szemekkel nézték a pénz füzér végén csüngő békát. A gazdag emberek fülébe is eljutott a pénzt "szülő" béka híre. Addig kérlelték Liu Hai-t, míg hajlandó volt eladni a békáját.

Így aztán amerre csak járt, mindig eladott egy-egy gazdagságot hozó békát, a kapzsi és hiszékeny embereknek. Liu Hai Chan bárhol is járt, a maga után húzott békák annyi pénzt "szültek" neki, amennyi csak kellett. Vándorlásai során az így megszerzett pénzt pedig, szét osztotta a szegények között.
Hogy a béka neked is pénzt hozzon, ahhoz előbb kell egy ÖTLET!! 
Nincs ötlet, nincs pénz. Ez ilyen egyszerű!! :))

Ha egy szimbólumot használni szeretnénk, előtte nem árt alaposan megismerni annak a szimbólumnak az eredetét, az értelmét és a logikai rendszerét. Egy másik bejegyzésemben a sárkányfejű teknős szimbolikájáról olvashatsz.
Ismerni kell a háromlábú béka szimbolikus értelmét, és akkor nem fogsz arra várni, hogy a sarokba ültetett béka hozza majd neked a pénzt. Használd arra a háromlábút., amire való. Emlékeztetőnek, hogy ebben a világban minden gazdagság,egy ötlettel, egy gondolattal kezdődött.

A szimbólumoknak van egy nagyon fontos szabálya.
Ha használni kezdesz egy szimbólumot, és nem fűznek érzések, célok, vágyak, akkor az a szimbólum, nem fogja az érdekeidet szolgálni. Hatástalan azonban nem marad, az biztos! A kérdés csak az, hogy milyen irányba fogja kifejteni az erejét?
Összegezve: használhatjuk a háromlábút, ha hiszünk benne. De a pénzes helyett inkább azt, amelyik a báguán ül. A báguán csücsülő háromlábút legalább oda teheted, ahova akarod. Ez is egy előny!


Nézzük meg a mindenki által ismert kínai érmének a spirituális jelentését.


Kínai érme a spirituális "energia bomba"
Kínai érme a spirituális "energia bomba"
Ez a pénzérme egy tökéletesen megtervezett, spirituális "energia bomba". A hagyományos kínai pénzérme alakjának megvan a sajátos szimbolikus jelentése.
>- Az érmék kör alakja az eget (ég),
- a négyszögletes lyuk a földet jelképezik, a lyuk köré rendezett - írásjegyek pedig a kultúrára, azaz magára az emberre utalnak. Így tehát a pénzérmék az Ég, a Föld és az Ember tökéletes harmóniájának megvalósulását fejezik ki. (Forrás:Terebess)

Ahol harmónia és egyensúly van, ott a stabilitás, a gazdasági egyensúly is jelen van. Az érme megalkotóinak pontosan ez volt a szándékuk.

A háromlábú békáról több legenda is létezik..



Ch'an Chu, a halhatatlan Holdistennő
Ch'an Chu, a halhatatlan Holdistennő
1. A legenda szerint, minden holdhónap 15. napján a Nap betér a Hold palotájába, ahol az ő békává változott felesége él.(Hogy miért lett béka, az egy másik történet)
Ilyenkor a békává változott feleség, visszaváltozik istennővé, hogy a Napisten férjével találkozhasson. A legenda szerint ekkor egyesül a férfi jang elv, a női jin elvvel. Ez akkor történik meg, amikor Telihold van.

2. Teliholdkor a Holdistennő parancsára, a holdbéli Fehér Nyúl a halhatatlanság, és a hosszú élet elixírjét elkészíti. Átadja a visszaváltozott Holdistennőnek, aki béka képében adja át, az embereknek.
A kép forrása:
https://www.calligraphyofchina.com

A kínai hagyományokban a mitikus állatoknak általában háromlábuk van. Például Xiwangmu az alvilág nyugaton található birodalmának uralkodónőjének a háromlábú holló a hírvivő madara.

Béka (varangy) a kínai hagyományokban:

  • A hagyományokban legtöbbször egy bágua tetején ül azért, hogy a megújuló képességével ösztönözze a csi áramlását. A békát ebben a formájában a "nyugati" emberek is bátran használhatják.
  • A hagyományok öt olyan állatot említenek,amelyeknek a mérge elűzi a betegségeket, és a negatív energiákat. Ez az öt állat: a varangy, a skorpió, a kígyó, a pók, a méh.
  • A varangy szimbolikusanCh'an Chu, a halhatatlan Holdistennő szobra. Ő a megtestesült yin koncepció. Az ő parancsára gyártja a holdbéli Fehér Nyúl, az életelixirt, a hosszú élet italát.
  • Egyetlenegy komoly üzletembernek sincs az irodájában háromlábú béka!!

Miért vált szimbólummá, jelképpé a béka?


Sok kultúra, régen és most is alkalmazza a béka jelképet. Mivel a béka kétéltű, mind a vízben, mind a szárazföldön képes létezni,  ezért mindkét elem energiájával, varázserejével felruházták. A kétéltűeknél nem ritka a hosszú élet.
-A béka általában ugyanannyi ideig és, mint a teve(40 év), túléli a rókát, a kutyát és a farkast.



Békakirályfi
Békakirályfi
De a legfőbb ok, amivel a béka felkeltette az emberek érdeklődését, az nem más, mint az átváltozási képessége:pete, ebihal, végül pedig egy négylábú, kétéltű állat. Ebből kifolyólag jelképezi a rossz energiák megváltoztatásának képességét.
Sokan olvastuk, ismerjük a "Békakirályfi" c. mesét. Ebben a mesében a szeretet, a szerelem, képes megtörni, megváltoztatni még a legszörnyűbb varázslat erejét is. Mi emberek is képesek vagyunk valamilyen cél érdekében az "átváltozásra", a megújulásra.

Van amikor képesek vagyunk a földre szált angyalból, dühödt oroszlánná változni :)) Azt hiszem, ez az átváltozás megy a legtöbb ember esetében nagyon gyorsan.
Az már sokkal nehezebb, amikor a régi beidegződött hozzáállásunk helyett egy új nézőpontot kell kialakítani. A béka jelképe erőt adhat az átváltozás sikeres kimeneteléhez. De csak akkor, ha a megváltozásunk elősegítésének az érdekében vásároltuk meg.

Van egy aranyos történetem arról, hogy a szimbólumok és a jelképek értelmezése, milyen nagy mértékben függ, az egyes népek kulturális hagyományaitól. Sok esetben homlokegyenesen mást jelent.

Kr.e.513-ban Dáriusz megtámadta szkítákat. De szerette volna harcok nélkül megszerezni a szkíták területét. Ennek érdekében, követeket küldött, hogy a nevében megadásra szólítsák fel a szkítákat. A követek átadták Dáriusz üzenetét, mire a szkíták válaszként a egy rajzot küldték Dáriusznak.
A rajzon volt: egy madár, egy egér, egy béka és öt nyílvessző.
Dáriusz eképpen értelmezte, a hozzá küldött üzenetet:
A szkíták átadják nekem mindazt, ami az égen, a földben, és a vizeikben található. Nem fognak a nyilakkal lőni, mert nem akarnak a perzsa sereg ellen harcolni.

  Jelképek: madár = az ég egér = a föld, a béka = víz, a nyílvessző = fegyver.

A szkíták üzenete.
A szkíták üzenete.

A szkíták viszont egész más szándékkal küldték az üzenetet.
Ők ezt üzenték:
„Perzsák, ha nem repültök el mint a madarak, ha nem bújtok a föld alá, mint az egerek, ha nem ugráltok be a tavak vízébe, mint a békák, akkor sose tértek haza, mert az ilyen nyílvesszők ölnek meg titeket"
Óriási a különbség, nem igaz ? :)
A történelmi tény az, hogy a szkíták a felperzselt föld taktikáját használva, felégették a földjeiket, szétrombolták a kútjaikat, ezáltal felmorzsolták, és szétkergették a perzsák több százezer fős seregét.

Végezetül egy kínai vicc.
Az volt a szokás, hogy amikor egy mandarin új tisztségét kapott, székfoglaló ünnepséget rendeztek a részére. Az ilyen ünnepségeken papírpénzeket szoktak égetni. A szertartás után a mandarin észreveszi, hogy épségben maradt papírpénzek vannak a földön. Feláll és egyet zsebre vág.
A segéd rászól: - Nagyságos uram, hiszen ez nem igazi bankjegy, semmire sem jó...
Mire a mandarin: - Költeni nem lehet vele ugyan, de kezdő szimbólumnak nem rossz...(CRI online)


Kapcsolódó cikkek

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése